11 Aralık 2010

illa da edep...


Türbanımı takarım
istediğimi de yaparım;
Ben özgürüm...
Ben özgürüm..
Özgürüm ben....
...
Bu tür konularda yazı yazdığım pek görülmemiştir aslında.  Zira daha çok edebi yazılara sayfamda yer vermeye çalıştığımı sayfamızı takip edenler  bilirler.  Ama gel gör ki  bugün aklıma takılan bi iki küçük ayrıntıyı yazmasam olmazdı(uzun süredir yazmak istiyordum aslında)  Dikkatimi çeken o kadar çok şey varki memleketimde.  Şimdi bunları burda yazmaya kalksam sayfalar buna yetmez sanırım.  Memeleketimden her gün gördüğüm türban manzaralarından küçük bir iki ayrıntı bugünkü aklıma takılanlar.


Yolda giderken bazı türbanlı kardeşlerimize rastlıyorum mesela.  Dönüp dönüp bakmak geliyor içimden ve  üzülüyorum doğrusu. Zira türbanlı olmakla tesettürlü olmak arasında farkı bilmeyenler o kadar çoğunluktaki /ya da işine gelmeyenler... Her türban takan kişi tesettürlü demek değildir.  Tesettürlü olmak demek, aslında edebe riayet etmek demektir. Tesettürlü olan sadece başını kapatmakla mesul değildir. Dişiliğini ön plana çıkaran kıyafetlerden da uzak durmak zorundadır..


Ama gördüğüm kadarıyla öyle giyinenler var ki "keşke şu başını da örtmeseydin be ablacığım" dedirtiyor insana.  İnsanı çileden çıkaran kıyafetler giyen türbanlılara rastlıyorum mesela, tüm gözler onda. Çünkü öyle bir giyinmiş ki, açık giyinen yanında halt etmiş(açık giyinen derken başı açık  olanlardan sözetmiyorum. Mini etekli,  makyajıyla giyim tarzıyla kendini marjinal sanıp,  avrupalılara özenti duyan hatunlardan bahsediyorum). Bu nasıl bir giyinme şeklidir ya hu!...Altı kaval üstü şişhane. Yüzüne bakınca, önce sıradan bir türbanlı gibi geliyor ama o da ne,  altında  bütün hatlarıyla karşıdakini cezbedecek şekilde vücudu tümden saran bir kot pantolon.   Üstünde daracık şeffaf bir bluz.  Yüzünde bütün bir mahalleyi boyamaya yetecek kadar boya...Takmış takıştırmış, süslenip püslenmiş, tırnaklar ojeli. Her tarafından afedersiniz ama  cinsellik akıyor,  rüküşlük tavan yapmış.   Ama olsun, başını örtmüş ya önemli olan o...


Yok böyle bir şey kardeşim, tesettür bu değil!  Bazen bu türbanlı 
kardeşlerimizin hal ve hareketleri de gözüme takılıyor, o da ayrı bir konu.  Hiç yakışmıyor bu tür davranışlar; kendini bilmez tuhaf tuhaf hareketler, böyle bir alaycı gülmeler ona buna af atmalar falan, hoş değil tabi.  Hoş bu da çok farklı bir yönü bu tür giyinen kardeşlerimizin(öyle olmayan kardeşlerimizi tenzih ederim bu arada)...Herhalukarda acı bir durum.


Baş örtmekle kalbindeki kirli noktayı örtemezsin, önce edeb ne demektir bunu bir öğren sonra başını ört.  Başörtü başımızı örter sadece, düşünceler raydan çıkmışsa başını örtmüşsün nafile..

Bunları neden yazıyorum  bilmiyorum. Herkesin fikrine saygı duyarım aslında, kapalı olmuş açık olmuş, benim için bir yere kadar önemli.  İpler bir yerden sonra kopuyorsa....Önemli olan karşıdakinin kişiliği, düşünceleri.  Dişiliğini gözler önüne serip, kişiliğinden ödün verenler tesettürden anlamayıp başını örtmeyi sadece moda sananlardır. Dar çerçevede düşünenler bundan öteye bir adım bile gidemezler.  Başımızı örtmek dinimizin gereği elbet. Başını örterken diğer yerlerini aç dememişki dinimiz.  Bunu bilmek için alim olmak da gerekmiyor.  Tesettürlü olmak ne güzel bir duygu.  Demek ki  bizler başımızıı örterken , ruhumuzdaki açlığı /açıklığı pek örtemiyoruz  ve bir şekilde bunu dışarıya yansıtma ihtiyacı duyuyoruz.  Bu tamamen imanımızın zayıflığından kaynaklanıyor.   Çünkü nefsimiz bizi bazı şeyleri  güzel göstermeye çalışıyor.  


Ah şu nefsimiz yok mu!  Şeytana uymak da cabası tabii.  Ama bunu gereği gibi  anlamayanlar,  her türlü özgürlük kisvesi adı altında, edep denen  o güzel olguyu yerle yeksan etmiş durumdalar. Bu yapılanlar  sadece teşhircilik,  başka bir şey değil! Moda adı altında üstümüze giydiğimiz her kıyafet bizim kişiliğimizi gösterir aslında. Kişiliğin yerine oturmamışsa dişiliğinle istediğin kadar rüzgarlar estir, fırtınalar kopar, bir gün gelir  kendi rüzgarında kaybolup gidersin de haberin bile olmaz.  Kişiliğinle dişiliğini böyle karman çorman karıştırdığında  ortaya ne idiğü belirisiz bir silüet çıkar ki,  işte bu çok fena..Kadınların fıtratında vardır zaten kendini  beğendirme duygusu. Ama  bu böyle olmamalı hem de hiç olmamalı!  


Güzel görünelim derken kedimizi gülünç durumlara düşürmeyelim lütfen.  Başımızı örtelim ama sırf başımızı örtmüş olmak için değil,  karşıdakine güzel ahlakımızla da örnek olalım. Müslüman olan insan, örnek olan insandır....Yani demem o ki ; edep, illa da edep! Gerisi teferruat...


**

şimdi geri dönüp baktım da yazdıklarıma,  biraz  ağır cümleler kurmuşum zannımca...aslında daha farklı bir şekilde da yazabilirdim ama etrafınızdaki bazı kendini bilmezler size böyle cümleler kurmanıza sebep olabiliyorsa yapcak bir şey yok, müsebbibi  olanlar düşünsün...bana sadece yazmak düştü...
bugün biraz acımasızım galiba:)

41 yorum:

∂єкσяαρѕυωαѕуση dedi ki...

Hiç ağır değil arkadaşım, gayet isabetli bir yazı olmuş.. hepimiz üzülüyoruz bu duruma! böyle dillendirince insan sirkeleniyor dile getirilmeli ki gaflete düşen utansın ben ne yapıyorum desin, diyelim..

Eline yüreğine sağlık

Sevgilerimle

∂єкσяαρѕυωαѕуση dedi ki...

yukarıdaki hanımda gittiği yerin konseptine uygun giyinmiş heralde:) ama dışardan ben nasıl zavallı görüyorsam o da kendini nasıl görüyor kim bilir!

arada kalmışlık başka birşey, mesele insanın bir an önce özünü bulması " ya olduğun gibi görün,yada göründüğü gibi ol" misali

Remla dedi ki...

hmm, yok yok. acımasız değilsin:) gayet "düşünü-yorum" olmuş ifaden:) ben de bu konuya durmadan takıldığım için, gülümseyerek okudum. fikrim var mıdır, vardır elbet. "ne isterlerse yapsınlar." sen fikrini zikredersin, bu da senin mesuliyetin. kim duyar kim duymaz. bu "moda" hastalığına "kanser" diyorum artık. daha ne diyeyim:)

Asahhara dedi ki...

Yazınızı çok beğendim. Asl olan Yaradanın emrettiği gibi örtünmektir. Ama bazen bizlerde renk konusunda, yada tarzımız konusunda üzülerekde söylesem dikkat çekebiliyoruz. Ne kadar bunu bu yönde istemesekde Rabbim kadınların ruhuna beğenilme güdüsünü vermiş. Umarım bu tarz heveslerimize çok yenilmeyiz. Birde bazı türbanlı olmayan insanların türbanlılar hakkındaki yorumları çok canımı sıkıyor. Deniyor ki Bak işte türbanlı kırmızı bir eşarp takmış dikkat çekiyor. Tamam kırmızı dikkat çekiyordur , ama bu eşarbı takmasındaki sebep, dikkatleri üzerine çekmek olmayan insanlarda var. Ya o rengi seven yada o günki ruh hali onu takmasını gerektiren. Onlara şöyle demek geliyor içimden. Bu söyleyeceğim çok yanlış biliyorum :( ama napayım içimden gelen şu sizde örtebiliyorsanız örtünün kırmızı bile olsa örtünün. Örtünen biz kadınlar bu toplumda ve ülkede o kadar geri plana atılıyoruzki. İş hayatı, okul hayatı. Bu acıları sadece yaşayanlar bilir. Ben çok bilirim iş başvurularında sırf başötümden dolayı kabul edilmediğimi :( Ama biraz daha modaya uygun örtünürseniz iş bulabiliyorsunuz :( üzgünüm ama gerçek bu. Ben kızıma bakmak zorundayım ve çalışmak zorundayım. Madalyon inanın iki taraflı..

Hatsumomo dedi ki...

Aynen katılıyorum yazdıklarınıza ,insanın hayatta bir duruşu olmalı.
Duruşun yoksa eğer öyleymiş gibi davranmamalı.
Son olarak yaşam,din ,aşk vs vs.....herkesin kafasının algılayabildiği kadardır,bu hassas konuya parmak bastığın için tebrik ediyorum Mirim selametle :=)

Ebru dedi ki...

Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu konularının başında gelir benim için bu konu. Acımasız da bulmadım üstelik yazdıklarınızı hatta daha acımasız da olunabilirmiş:)
İşyerimde bir kadın arkadaşamızın enteresan yaşam tarzı (burası beni ilgilendirmiyor tabi ) ve buna bakmadan bizleri eleştirmesi örneğini vereceğim izninizle.

Bu arkadaş (başka ne diyebilirim lafın gelişi) evli bir adamla birlikte adam hacca gitti dönüşünde günah diye bir imam bulup üstelik para vererek resmi nikah olmadan imam nikahı yapamıyo olmalarına rağmen imam nikahı yaptı. Dinen bunun günah olmadığını her fırsatta bize ifade ederek. Arkadaş başı kapalılardan. Ayda birkaç gün adam ankaraya geliyor ve o kadar dini eş durumları. Her ramazan oruç tutmuyor olmamdan başlayarak müdahale ettiği yaşamımda kendisine sorulacak şeyleri tabi ki sordum. imam nikahında diğer kandının rızası olması gerekmiyor mu dedim yooo şart değil allahın huzurunda o benim kocam dedi. Bu örtünün bir şekli yok mu omuzlara kadar örtünmek göğüsleri fora etmemek kalçayı gözler önüne sermemek gerekmiyor mu dedim hayır karşındakini tahrik etmemen lazım dedi. E bu şekilde tahrik olmaz mı dedim oluyorsa nefsine hakim olamıyordur dedi. Peki bunu alevi bir kadın yaptığında bizzat sen o... der miydin dedim evet derdim dedi. Tutarsızlık diz boyu herşeye kılıf bulan kafanla bir başkasını yargılama hakkını nereden buluyorsun?
Kimin kiminle ne yaptığı umrumda değil benim yaşam hakkıma, yaptıklarıma karışmadığı ana kadar.
İnançlıysam inandığım tanrı bizim müslümanlarınki gibi değil.

Ebru dedi ki...

Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu konularının başında gelir benim için bu konu. Acımasız da bulmadım üstelik yazdıklarınızı hatta daha acımasız da olunabilirmiş:)
İşyerimde bir kadın arkadaşamızın enteresan yaşam tarzı (burası beni ilgilendirmiyor tabi ) ve buna bakmadan bizleri eleştirmesi örneğini vereceğim izninizle.

Bu arkadaş (başka ne diyebilirim lafın gelişi) evli bir adamla birlikte adam hacca gitti dönüşünde günah diye bir imam bulup üstelik para vererek resmi nikah olmadan imam nikahı yapamıyo olmalarına rağmen imam nikahı yaptı. Dinen bunun günah olmadığını her fırsatta bize ifade ederek. Arkadaş başı kapalılardan. Ayda birkaç gün adam ankaraya geliyor ve o kadar dini eş durumları. Her ramazan oruç tutmuyor olmamdan başlayarak müdahale ettiği yaşamımda kendisine sorulacak şeyleri tabi ki sordum. imam nikahında diğer kandının rızası olması gerekmiyor mu dedim yooo şart değil allahın huzurunda o benim kocam dedi. Bu örtünün bir şekli yok mu omuzlara kadar örtünmek göğüsleri fora etmemek kalçayı gözler önüne sermemek gerekmiyor mu dedim hayır karşındakini tahrik etmemen lazım dedi. E bu şekilde tahrik olmaz mı dedim oluyorsa nefsine hakim olamıyordur dedi. Peki bunu alevi bir kadın yaptığında bizzat sen o... der miydin dedim evet derdim dedi. Tutarsızlık diz boyu herşeye kılıf bulan kafanla bir başkasını yargılama hakkını nereden buluyorsun?
Kimin kiminle ne yaptığı umrumda değil benim yaşam hakkıma, yaptıklarıma karışmadığı ana kadar.

Unknown dedi ki...

Başımızı örtmek dinimizin gereği değil kuran mahrem yerlerinizi örteceksiniz diyor.başını örtüp mahrem yerleri açıkta olmasa bile
belirgin şekilde vucut hatları meydanda olanlar islamiyeti bilmiyor,bir erkek olarak ben bir kadının saçı açık diye tahrik olduğumu hatırlamıyorum diğer erkeklerinde olduğunu sanmıyorum.
güzel bir konuya değindiğin için teşekkür ediyorum.

benim dünyam dedi ki...

yazdıklarınızın her satırına her kelimesine katılıyorum,artık midem kaldırmıyor sokakta böyle örtülü çıplakları gördükçe.
içim yanıyor ne hallere düştü örtümüz...

hjhlp dedi ki...

ben bu kızın edepsiz olduğunu düşünmüyorum. genç olduğunu düşünüyorum. 5-10 sene sonra bu halinden eser kalmayacak

Adsız dedi ki...

Genclerde cok oluyor ama kisilik bocalamasi olabilir hos gormek lazim, fakat biraz akli basinda gozukenlere yakismiyor tabiki saygilar.

iki dirhem bi çekirdek dedi ki...

çok haklısın arkadaşım. aslında söylenecek çok ağır sözler var daha ama sen yine kendine hakim olabilmişsin. Ben cümlelerimin dizginlerini tutamayacağımı bildiğimden susmakla yetiniyorum bazen.

filan nisa dedi ki...

Selam aleyküm kardeşim...
Yazınıza katılıyorum fakat şu türban kelimesi kadar beni sinir eden bir kelime var mı onu da bilmiyorum.Okumaktan da yazmaktan da nefret duyuyorum.Siz tesettüre pek aykırı hal ve harekette ve giyinişte olan insanlar için mi kullandınız yoksa başörtüsüne türban mı diyorsunuz?

Unknown dedi ki...

Böyle görüntüler dinimizin yanlış anlaşılmasına neden oluyor ve bu da din düşmanlığı yapmak isteyenlerin oldukça işine yarıyor. Üzüntüm bunadır. Bunun dışında birşeyi yargılayamam.

nadarû dedi ki...

dekorapsuwasyon,
evet, ben de üzüldüğüm için dile getirdim bunları,Allah islah eylesin böylelerini, ne diyeyim.
bilmukabil, sevgiler bizden de...
yukardaki ablamızı örnek olsun diye yayınladım sadece,tanımam etmem. ama o başındaki örtüyü bir aksesuar niyetiyle takmış gibime geliyor, bilinçli örttüğünden emin değilim; altına giydiğine bakılırsa..

nadarû dedi ki...

remla,
bu konu aslında biraz yoruma açık bir konu, herkes kafasındaki fikre göre algılıyor...ama doğru tektir,eğer niyetimiz Allah için örtmekse, bazı hareketelerimizi de buna göre şekillendirmemiz gerekiyor diye düşünüyorum,bilmiyorum yanlış mı düşünüyorum...
evet, başörtüyü amacı dışında moda diye kullananlar da var, işte bu dinimizi gerçekten yanlış tanıtıyor ve önyargılar oluşuyor kafalarda...
teşekkürler yorumun için:)

nadarû dedi ki...

asahhara,
renkler biraz farklı bir konu,yok artık o kadar da değil. kırmızı olmuş, yeşil olmuş hiç farketmez bence, eğer tesettüre uygun giyilmişse bunun pek önemli olduğunu sanmıyorum...ha ben kırmızı sevmem diyelim mesela takmam, sen seversin takarsın...eğer kıyafetin hal ve hareketlerin edebe uygunsa bunun ne önemi olabilir ki...evet bazen örtülü kadınlar, nasıl giyinirse giyinsin nasıl örtünürse örtünsün,yine de onları bir öcü gibi görenler de yok değil, bu da konunun başka bi boyutu...bu da hoşgörüsüzlüğün birbirimizi çekememezliğin başka bir yönü...bunu da başka bir gün yazmayı düşünüyorum...hayırlısı olsun artık ne diyeyim...
zamana uyacaksın derler ya, işte en nefret ettiğim cümle..başörtülülerin çektiği sıkıntıları çok iyi bilirim, üniversitede çok yaşamıştım bu durumları...

nadarû dedi ki...

hatsumomo,
teşekkür ederim...
en azından tek kalmadım bu konuda, ne de olsa hassas bir konu, yanlış anlaşılmak da var işin içinde:)
selametle..sevgiyle..:)

nadarû dedi ki...

nehir ida,
diyorum ya, başını örteceksen hakkını vereceksin...ee hem sen başını ört, hem evli adamlarla ilişkiye gir, bi de imam nikahını kendi arzularına göre kullan, sonra da karşıdakine yok niye oruç tutmuyorsun yok niye başını kapatmıyorsun...işte orda bi dur kardeşim, bu hakkı sana kim veriyor demezlermi insana...önce kendi yediğin haltlara bi bak demek geliyor içimden...evet, haksızsam söyleyin lütfen..yok artık bu kadarı da fazla yani. işte bu tür hatunlar bizim dinimizi yanlış tanımamıza sebep olan hatunlardır...en sinir olduğum hatunlar sınıfına girenler işte bunlardır...yazık:(

nadarû dedi ki...

hüseyin usta,
değerli ustam,
şimdi ben hoca değilim, fetva veremem dini konularda da çok eksiğim olduğunu biliyorum...ama nur suresi(30/31ayet) şöyle diyor;
-"Mü'minlere söyle: "Gözlerini (harama çevirmekten) kaçındırsınlar ve ırzlarını korusunlar. Bu, onlar için daha temizdir. Gerçekten Allah, yaptıklarından haberdardır.(30)

-Mü'min kadınlara da söyle: "Gözlerini (harama çevirmekten) kaçındırsınlar ve ırzlarını korusunlar; süslerini açığa vurmasınlar, ancak kendiliğinden görüneni hariç. Baş örtülerini, yakalarının üstünü (kapatacak şekilde) koysunlar. Süslerini, kendi kocalarından ya da babalarından ya da oğullarından ya da kocalarının oğullarından ya da kendi kardeşlerinden ya da kardeşlerinin oğullarından ya da kız kardeşlerinin oğullarından ya da kendi kadınlarından ya da sağ ellerinin altında bulunanlardan ya da kadına ihtiyacı olmayan (arzusuz veya iktidarsız) hizmetçilerden ya da kadınların henüz mahrem yerlerini tanımayan çocuklardan başkasına göstermesinler. Gizledikleri süsleri bilinsin diye ayaklarını yere vurmasınlar. Hep birlikte Allah'a tevbe edin ey mü'minler, umulur ki felah bulursunuz."(31)

"süslerini açığa vurmasınlar..",
"..örtülerini, yakalarının üstünü (kapatacak şekilde) koysunlar.
burası çok can alıcı bir nokta..bilmiyorum....Rabbimizin bize emri çok açık galiba...
sadece burdan yola çıkıyorum...

nadarû dedi ki...

benim dünyam,
evet, gerçekten üzücü..
bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete..

nadarû dedi ki...

muhaber,
çok haklısınız ama hocam herşeyde bir edep vardır bir usul kaide vardır..bu giyimde olabilir, bu edebiyatta olabilir, bu konuşmada, yazmada, oturup kalkmada yemede içmede...ben zaten edepsiz demiyorum farkındaysanız, illa ki bu kardeşmiz daha çok bilinçsiz belki. kendi edepsiz olmayablir ama giyiminde bir edebe aykırılık olduğu kesin...bunu inkar edemezsiniz..zaten bir örnek olsun diye ekledim bu fotoyu..inanın öyle ablalarımız var ki yaşını başını almış, burdaki fotoğraftan çok daha edepsiz durumdalar..yani başlarını örtme konusunda kimse ellerine su dökemez..gençlik başka bir şey, edepsizlik başka bir şey..siz bir din dersi hocasısınız, eminim benden çok daha iyi bilirsiniz bu tür konuları..hem 5-10 sene sonra daha beter olmayacağını kim söyleyebilir?...değer yargıları o kadar değişti ki...hiç birimiz emin olamayız..

hjhlp dedi ki...

bilmiyorum... her şey olabilir. Ama tartışmak lazım :)

Yazıyor dedi ki...

Şeytan taraftarlarının farklı bir oyunu ama maalesef bu defa kazanmış halleri oluyor bu...

Bir zamanlar medya aracılığıyla tesettürlülerle, kapalılarla çok fazla uğraştılar, istediklerini elde edememekle beraber iki taraf birbirlerine düşman kesildi, baktılar böyle olmayacak her şeyi MODA adı altında yaptılar ve istedikleri sonuca fazlasıyla vardılar.

Adı tesettür giyim üreten firmaların defileleri, baş bağlama şekilleri, güya tesettürlü olan modacı bayanların ekranların karşısında hem kıraasyonlarını sergilemeleri hem dinden ahkam kesmeleri zamanla hanımlara bu hali benimsettiler...

Nefis gördüğünü ister, sen de nefse hizmet edersen dizğinlemezsen olacağı bu olur maalesef...

Rabbi şuur ihsan eylesin, razı olduğu işlerde muvaffak eylesin bizleri, o kardeşlerimize de hakkı görmeyi nasip etsin. Durum çok üzücü...

Bunlardan rahatsız olmak çok daha kıymetli, ya hissiz olasaydık daha vahimdi...

Selam ve Muhabbetle!

nadarû dedi ki...

muhaber,
hocam ben de bilmiyorum inanın, tartışmaya yetecek kadar bilgim olduğunu sanmıyorum,en azından din konusunda bunun eğitimini almış birinin yanında çok fazla konuşabileceğimi sanmıyorum:)...ama gördüklerimi anlatmaya yetecek kadar az çok cümle kurmaya belki biliyorum:)
teşekkürler hocam yorumunuz için:)
saygılar...

Adsız dedi ki...

Bence tuhaf bir şey değil türbanı din simgesi olarak ele alırsan belki dediklerin doğru olabilir fakat saçlarını göstermek istemiyor da olabilirler. :) yani mini etekli yada transparan bir elbise üstüne de türban yada benzeri şey giyebilir. Hatta tuhaf bir bilgi google de türbanlı kızlar aramasi epey yapılmış türkiyede. Bunun üzerine hem boyanırim hem türban takarim diyen bir grup çıkmış da olabilir Yada bu da bir modadir. :)

nadarû dedi ki...

rana,
amin, inşaallah doğruyu görenlerden oluruz..nefse hizmet etmekten rabbim sakındırsın...
teşekkürler:)
selametle...

gez gör arpacık dedi ki...

Eline, yüreğine sağlık. Gerçekten çok rahatsız edici bir durum. İyi ki yazdın, belki o durumda olan birileri okur da bir faydası dokunur.

nadarû dedi ki...

kirli adam,
aslında bu türban kelimesi çok itici geliyor bana.galiba yazımda türban kelimesi kullanmamalıydım:/ türban takmak başka bir şey, başörtü başka bir şey...türban takan mini etekli de gezebiliyor, moda adına, çok doğru..ama başörtü deyince simge olarak değil de dinimizin bir gereği olduğu için takıldığını düşünüyorum...evet google aramasında çok üzücü ama türbanlı kızlar deyince..neler çıkıyor neler...bu da işin başka bir üzücü tarafı..malesef:(

nadarû dedi ki...

devletnur,
akıl başa gelse de şeytan asla bırakmıyor, diyor ki böyle daha güzel oluyorsun..sen beni dinle böyle giyin!
heralde böyle oluyor:)
estğ,saygı bizden, teşekkür ederim:)

nadarû dedi ki...

iki dirhem bir çekirdek,
anlaşıldığıma sevindim, teşekkür ederim:)

nadarû dedi ki...

nisa,
aleykum selam kardeşim, hoşgeldiniz..
evet, çok haklısınız..türban kelimesinden aslında ben de nefret ederim, babaannelerimizin, anneannelerimizin başörtüsü şimdi oldu türban!...orda hata yaptğımın farkına sonradan vardım:(
dediğiniz gibi genelde türban kelimesi kullanıldığı için türban dedim, yoksa başörtüdür aslolan benim için...bu türban kelimesi de taaa yök başkanı ihsan doğramacının ortaya attığı bi kelime diye biliyorum...daha neler ortaya atmadılar ki..türban yok bundan böyle, başörtüsü var:)
yorum için teşekkürler:)
baki muhabbetle..

nadarû dedi ki...

ipek'ten,
ve sonra da diyorlar ki "bak işte baş örtülünün hali bu!...her türlü haltı yiyor, bi de başını örtüyor..ne acı bir durum:(
Allah başı boş bırakmasın böylelerini, ne diyeyim artık..hepimizin hatası var elbet...biz hiç hata yapmadık mı sanki..ama bi yere kadar...
rabbim hakkıyla kul olmayı nasip etsin, nefsimize hakim olanlardan eylesin cümlemizi inşallah..

Adsız dedi ki...

Merhabalar,

Şekle önem verdiğimiz sürece bu söylemler uzayıp gidecek. Bakmasını bilmeyen göremez!

En Güzel'e emanet olun ve sağlıcakla kalın.

nadarû dedi ki...

lila hand craft,
teşekkür ederim:)

recep altun,
başımızı örteceksek şayet az çok şekle şemale de dikkat etememiz gerekir diye düşünüyorum..
teşekkürker paylaşımınız için..
bilmukabil efenim, saygılar...

Adem dedi ki...

Bu konuda bir güzel söz; "Kadını koruyan başındaki örtü değil gözündeki ifadedir" der. Selam ve dua ile...

nadarû dedi ki...

adem,
eğer başörtü içimizdeki nefs denen düşmana ve içimizdeki kötü niyetlere perde olamıyorsa, o başörtü bir bez parçasından öte gidemiyor demektir.
teşekkür ederim paylaşımınız için.
bilmukabil, selam ve dua ile...

neval dedi ki...

bu tip giyinenlerin açıkken çekemedikleri ilgiyi böyle sağladıklarını düşünüyorum ,hadi bir de kapalılığı deneyelim gibi .tesettür bayrağını taşımak sorumluluk ister, onu takınca mevlanın emirlerin yerine getirmeye çalıştığının işaretini vermiş olursun
karşı cinsin ilgisi seni rahatsız etmeli ,heyhat !

nadarû dedi ki...

neval,
ne güzel söylemişsiniz, teşekkür ederim.
ne söylesek boş. bazı şeyler insanın içinden gelecek, zorla olmuyor. zorla olunca da işte sonuç ortada...

filitan dedi ki...

bizim gelin bizden kaçıyor... başını örtüp bir çok yerini açıyor misali...

veyl olsun bu gibi istismarcılara.

başka şeyler yazmaya klavyenin tuşları bil razı olmaz...

nadarû dedi ki...

filitan,
çok haklısınız, ne diyeyim...