07 Nisan 2011

karşıyım...



Meğer benim de "karşı" olduğum şeyler varmış, Mustafa Ali sayesinde farkına vardım:)
İşte onlardan bir kaçı...

***
Karşıyım;
Türkçe kelimelerin arasına "q, x, w,.." gibi yabancı harfleri serpiştirerek o güzelim Türkçe kelimeleri katledenlere..
Misal; sheyma, derwish, dönner, efendy, onnur, pasha, wahşi, tash, merwe, waril, meraq,...v.s....v.s...
Buna şiddetle ve sonuna kadar karşıyım, lütfen yapmayın.

Karşıyım;
Türkçemizi hor görenlere. Gözlemlediğim kadarıyla, artık o kadar moda olmuş ki bu İngilizce hayranlığı, bütün dükkanlara, bakkallara, çakallara, caddelere, sokaklara, mağazalara, vitrinlere...Hatta sanalda düşünecek olursak, bloglarmıza lakaplarımıza İngilizce isimler verme telaşındayız. Nedir bu İngilizce hayranlığı anlamış değilim. O kadar güzel kelimelerimiz varken neden İngilizce?...Ha öğren, bir kenarda dursun o ayrı, bir lisan bir insan derler ya hani, doğru söz, bunu da unutmamalı. Lakin adama sorsan İngiltere'nin başkentini bilmez, ama dükkanı farkedilsin, entel dantel görünsün diye takmış bir İngilizce isim, bununla gurur duyup etrafına caka satıyor bir de. Buna da alenen karşıyım.

Karşıyım;
Samimiyetle lauballiği birbirine karıştıranlara. Samimiyet nezaketin bir sonucudur. Oysa lauballik, ukalalığın ve kendini bilmezliğin...Karıştıranlara tüm ciddiyetimle karşıyım.

Karşıyım;
"Kadınlar bir çiçektir.." gibi kendince güzel laflar ettiğini sanan sonra da komik duruma düştüğünün farkına varamayan zatı muhteremlere. Çünkü üç gün sonra kadınları çiçeğe benzeten adamlar, o çiçeğin yapraklarını herkesin gözü önünde, ayakların altına alıp nasıl çiğnediklerini hepimiz görüyoruz, malum. Sonuna kadar ve tümüyle karşıyım.

Karşıyım;
O'ndan başkasına sevgili(m) denmesine...Çünkü onca ihanete rağmen karşılıksız seven ve affeden, merhamet eden bir tek O'dur. "Aşk" (aşk derken günümüz aşklarından sözediyorum, çabuk tüketilen hani...) diyorlar ya hani, sevgililerine duydukları o duygunun adına. O aşk dedikleri şeyin adı, olsa olsa nefsanı duyguların dışa vurumudur bence. Aşk çok ulvi bir duygudur, öyle basite indirgenemez, nefsin arzularına alet edilemez. Bugün seviyorum, ölüyorum, bitiyorum diyenler, yarın başka hoppa duyguların peşinden sürükleniyorlar oysaki, bu aşikar. Aşk böylesine geçici bir duygu olamaz.
Kısacası; nefsani duygularını aşka alet edenlere de karşıyım.

Karşıyım;
Herşeyi biliyormuş görünüp de karşıdakini küçük görenlere..."Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp" derler ya, buna da karşıyım. Sevmediğim şeyleri gerekmedikçe neden öğrenmek isteyeyim ki? Misal, matematiği sevmiyorum diyelim, neden havuz problemlerini çözmek zorunda kalayım(bu biraz Musatafa Ali tarzı oldu..) Veyahut renkli giyinmeyi sevmiyorum mesela, ya da giyinmeyi hiç bilmiyorum, öğretilmesini de istemiyorum, bu ayıp mı, bana göre hayır. Sırf başkaları istiyor diye öyle giyinip, kendimi neden kötü hissedeyim(bazı meseleler var ki bu konu dışı)
Bir de çocukları meslek seçme konusunda zorlamalar var, tümüyle karşıyım buna da. Belki çocuğun sizin farkında olmadığınız, farklı bir şeye yeteneği vardır kimbilir, bunu gözardı etmemek gerekir diye düşünüyorum.

Karşıyım;
Çocukları, çiçekleri, ezenlere...Mazlumlara, yaşlılara ve hayvanlara eziyet edenlere...Tüm kalbimle karşıyım.

"Çocuklar Duymasın"da Mustafa Ali diye, herşeye karşı olan bir karakter var ya hani, biliyorsunuz...Mandıra filozofu; annesinin deyimiyle. Bazen diyorum; aaa hakikaten doğru söylüyor. Sahiden de beni farklı düşünmeye itiyor fikirleri...Gerçi bu dizide de karşı olduğum, yanlış bulduğum noktalar var ama, şimdilik Mustafa Ali'nin hatrına bunları görmezden geliyorum.
Bir de buraların çakma filozofu(göçebe) var, gerçi ben o çakma filozofa da karşıyım ya neyse....O der ki;
Karşı olmalıyım, karışmalıyım,  karşılaşmalıyım,  karış karış duymalıyım,  karşı karşıya kalmalıyım,  kaçmamalıyım....En önemlisi, boyun eğmeden ve ortalığı karıştırmadan bazı şeylere karşı durabilmeyi öğrenmeliyim.(çakma olduğu belli, ne demek istediğini anlayanınız var mı?)
.......

Fazla da ortalığı karıştırmadan, "karşı" olduklarıma şimdilik burda nokta koyuyorum...Belki daha sonra daha farklı "karşı" fikirlerimle de karşı karşıya gelebiliriz..Yok kalsın, ben almayayım, karşıdan bakmak benim için daha güzel diyorsanız o da olabilir, bakın buna karşı değilim...Ha belki "ben de, bütün bu karşı durduklarına karşıyım" diye karşı çıkanlar da olacaktır . Olabilir tabi, neden olmasın...Karşıt fikirler...Farklı bakış açıları...Gözden kaçırılmış noktalar....Herkes bu dünyada bir şeylere karşı değil mi zaten?..Ya da bazı şeyler karşı durabilmeli insan, öyle değil mi? Yoksa akıl ve mantık ne işe yarardı. Farklı renkleri, farklı düşünceleri olduğu için insan zaten insandır.
Sizin karşı olduklarınız veya yazdıklarıma muhalefet olduklarınız(ankete bakılırsa "sen yazmayı bırak bence" diyenler de olmuş galiba, epey bir muhalefet var sanırsam..) var mı bunu da merak ediyorum açıkçası, yazar mısınız?

***
Dipnot; Türkçe Türkçe diyorsun da göçebe hanım, senin bazı yazıların ve yorumlarında hep küçük harf kullandığın gözümden kaçmadı bilesin, buna ne diyorsun peki?...Ben de buna karşıyım, hadi bakalım...(iç ses)
Ha bir de çok fazla isim değiştiriyorsun, bir karar ver artık...derin misin, göçebe misin...nameinur musun nesin?..hangisisin artık bilelim...

12 yorum:

lijepa djevojkaa dedi ki...

Eline yüreğine sağlık:))

hanımanne dedi ki...

ne güzel yazmışsın göçebe:) iç sesi kulak vermek gerek ama yazım hatası hepimiz yapıyoruz..yeterki w q x gibi karakterler kullanmayalım bende karşıyım(
sevgilerimle


not: sen yazmaya devam et ben okuyorum severek( iç ses göçebeyi rahat bırak)

Ali Sunarlar dedi ki...

bu nick yani lakap ya da mahlas her neyse az dokundu bana ama neyse..;)

karşı olmak güzeldir hakkı savunduğun
sürece çoğuna katılıyorum bu mahlas olayına bir çare bulmak gerek ama ben mahlası ingilizce olarak görmüyorum
@|!=ali'nin tersi SNRLR da soyadımın ünlü harfsiz halidir ama neyse karşı olduğuna göre daha geçerli bir mahlas bulayım kendime..;)

selam ve dua ile selametle...

Adsız dedi ki...

Karsiyim ondan baskasina sevgilim denmesine, ne guzel karsi gelme

nadarû dedi ki...

lijepa,
teşekkür ederim:))

uysal anne,
teşekkür ederim:)
yazdıklarım yoruma çok açık şeyler gerçi, kimse yanlış anlamaya, sadece ben kendimce nacizane, gördüğüm yanlışları paylaşmaya çalıştım..tabi kime göre, ve neye göre yanlış? bu da tartışılır..insanız nihayetinde,hepimiz bu yanlışları zaman zaman yapıyoruz(şu an olduğu gibi tıpkı, küçük harflerle yorum yazıyorum gene, bu kadar olur yani, arsızlığın da böylesi..:)

dipnot için de ayrıca teşekkür ederim, çok incesiniz:)
sevgiler:)

ali,
ben zaten ali diye yazıyorum farkındaysan :)
estağfurullah kardeşim, hem senin lakabın farklı, o sayılmaz hem:)
o değil de yakında etraftaki tüm blog sakinleri ayaklanıp; "ne diyor bu ya!.."diyerekten sayfayı topa tutacaklar;)
selam ve dua ile kardeşim...:)
teşekkür ederim ayrıca yorum için:)

nadarû dedi ki...

hazan,
keşke lafta kalmasa da "Gerçek Seven"i görebilsek ve yaşayabilsek, bundan daha güzel bir aşk olamazdı...

honeybee dedi ki...

:) buna benzer bir şey yazmak vardı aklımda.nedense kelimeleri düzgün yazmayan ve ya o harflerle kullananların samimiyetinden şüphe ediyorum.ha birde, kısaltmalar var tabi.güven duyamaz oldum bu fikrim yüzünden kimselere...

nadarû dedi ki...

hanife,
bazıları bilerek yapıyor sanki, öyleyse bu daha acınacak bir durum..yani yaptığının aslında farkında olmayanlar da var tabi, bunları ayrı tutuyorum..
evet, bizler de bazen yanlış yapıyoruz...mesela, estağfurullah yazacağız ya, hemen(estğ.) deyip kolaya kaçıyoruz...iğneyi kendimize, çuvaldızı başkasına..
kısaltmalarda bile artık barajı aştık...artık bazen, özellikle de kısa mesajlarda sesli harfleri tümden kaldırdık..veya sessiz harfleri yok sayıyoruz...örnek; saol, iiiim sen nslsn...gibi....
velhasıl, gidişat pek iç açıcı değil:(

GüLüm'Se dedi ki...

Kısacası; nefsani duygularını aşka alet edenlere de karşıyım.

Bende tüm dediklerine karsiyim, özellikle buna daha çok bi karsiyim ;) güzel kiz gördünmü kalbi pirpir eden hemen asik oldum saniyo.. Halbuki ask bu mudur...

nadarû dedi ki...

gülümse;
bugünlerde nedense herşeye karşı durasım var:)
hayat işte, karşı duracağımız o kadar çok şey sunuyor ki önümüze, gel de karşı olma...
gerçi karşı olsan kaç yazar...

orange hero dedi ki...

ben çocuklar duymasın'a da karşıyım : )

nadarû dedi ki...

velvet vamp;
onla alakalı karşı olduklarımı yazsaydım, bir post daha çıkardı heralde:)...bir konu üzerinde derine inildikçe, karşı olduklarımız o derece su yüzüne çıkıyor sanırım..